Säsongen har nu officiellt tagit slut för våra barn och ungdomar i och med säsongavslutningen med traditionsenlig träning, korvgrillning och utdelning av priser för flitligan nu i torsdags 12:e april. 

För våra åkare i åldern 9-12 var en av de stora händelserna under säsongen resan till Falun, och Svenska Skidspelen dvs deltagande i finalen av Stjärnjakten.
Stjärnjakten arrangeras av Svenska Skidförbundet och några av förebilderna är med och tar fram de olika tävlingsformerna. I år var det Stina Nilsson, Ebba Andersson och Victor Thorn. Man kunde samla ihop ett gäng olika stjärnor, Stinas val var "Cosmic ski-cross", Ebbas "barnen bestämmer" och Victors "myskväll". Dessa gav lite extra poäng, övriga stjärnor kunde samlas inom olika kategorier som vallning, utförsåkning, rullskidor mm. Gemensamt för alla var att det skulle till bildbevis, så gissa om Åsa och Annsofie och övriga ledare har fått vara framme för att fota! Jakten startade i september 2017 och sista dag för att skicka in sitt bidrag var i mitten av januari i år. För att hinna med alla aktiviteter så har det varit ett intensivt arbete. Säsongens Idre-läger innebar inte bara en bra start på snösäsongen utan var också ett underlag för att kvalificera sig till finalen.
Då skidåkning traditionellt sett helst sker på snö med skidor så innebar årets något sena Stockholmsvinter en nätt utmaning att fånga skidbilder att skicka in till förbundet.

Tack till gänget bakom Konstsnöspåret (Sundbybergs IK Skidor i samarbete med Täby IS skidor) där inte minst alla föräldrar har möjliggjort barnens träning tack vare fina insatser i boden och runt på spåret.


Så i februari fick Åsa ett mail med det härliga beskedet att klubben gått vidare till final. Gissa om det var ett gäng pirriga ungdomar, tränare och föräldrar som gjorde sig redo för en härlig resa till Falun! Väl framme inkvarterades laget i en skola och på lördag morgon hann med att titta på backhoppning, se damernas och herrarnas masstarter över 10 respektive 15km och spännande besök både i svenska och ryska "vallaboden".

 

Några frågor och reflektioner från barnen till vallarn: : 

"Det är så häftigt att vara i vallarlastbilen och röra på Kallas och Calles skidor." 

"Ryska vallarlastbilen var inte lika fin och städad som den svenska." 

"Hur gör ni när ni skjuter ihop lastbilen och åker vidare?"

"Så många vallare det ryms i lastbilen."

Vallarna var trevliga och tog sig tid att svara på allas frågor. De sken upp när vi kom in med våra Sundbybergs kläder. Det är enligt de en anrik klubb i Stockholm som är duktiga på att få fram bra skidåkare.

På söndagen var det inte bara damernas och herrarnas jaktstarter utan även en spännande Stjärnjaktsstafett där vi slutade på en 3:e plats, väl kämpat av alla teamen.

Prisutdelare var Maria Nordström och Maja Dahlqvist från landslaget. Alla åkare och de som var med i hejarklacken fick gå upp på scenen och ta emot medalj. De ungdomar som åkte fick sin nummerlapp och de som var med i hejarklacken fick en riktig landslagsmössa, den blir het nu under vårvintern.


"Vi har varit med om så mycket roliga och spännande saker dessa dagar att det känns som vi varit här en vecka."
" Vi vill vara med i Stjärnjakten även nästa säsong."
"Det är kul att göra övningarna som ska skickas in och att bli fotad."

Från klubben vill vi passa på och tacka för fint engagemang från Åsa som har drivit detta med hjälp av Annsofie och såklart alla föräldrar som har stöttat. Skidåkning kan bli så här härligt när alla som vill får vara med och bidra på sitt vis. Toppen att Svenska Skidförbundet ordnar en utmaning som verkligen går hand i hand med våra egna ledord : träna, tävla, trivas!