Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsplan Senior säsongen 2019/2020

21 APR 2019 12:32
Skyddsparaffinet på raceskidorna har precis stelnat men hav förtröstan – försäsongsträningen inför säsongen 19/20 är inte långt borta. Här presenterar vi verksamhetsplanen för den kommande säsongen.
 • Uppdaterad: 21 APR 2019 12:32

Verksamhetsplan för Seniorsektionen 2019/2020, en hel del känns igen men också en del nytt. Hjärtat i verksamheten är såklart våra träningar, från maj till mars, och ”russinet i kakan” vårt vinterläger. För årets vinterläger återvänder vi till Idre Fjäll med vilka klubben har ett samarbete som bl.a. kommer att märkas på prislappen för lägerhelgen. Tävlingarna som subventioneras för aktiva medlemmar[1] (”aktiva” – samma kriterier som tidigare, se nedan) är i vanlig ordning DM Stockholm och Master SM men i år lägger vi också till klubbens egen tävling Tjejskidan. Därutöver är planen att vi ska slå ett slag för långloppen i Stockhomsregionen (Roslagsloppet, Värmdöloppet och Bravura Ski Marathon) med förhoppningen om många Sumpanseniorer på start. Planen är att sektionen subventionerar energi på dessa lopp, gel är ju mumsigt – raketbränsle uppåt i resultatlistan.

För säsongens stora nyhet har vi inventerat vår grupp och letat efter gemensamma nämnare, något som ALLA ska ha nytta av. Visst, en gemensam nämnare för oss är att vi alla gillar längdskidåkning, och att träna. Det finns dock en annan sak som förenar oss som grupp…troligtvis en effekt av att vi just gillar att träna…och är seniorer…i stort sett samtliga av oss har någon skavank eller skada vi sliter med. Hälsenor, (gubb-) vader, knän, ljumskar, ryggar, armbågar, axlar…det är inte helt ”friktionsfritt” att vara ambitiös seniorskidåkare men, som Rolling Stones – vi ger oss aldrig! Så, säsongens fokus är ”den starka och friska seniorskidåkaren” och som en röd tråd genom säsongen kommer vi därför att ha ett samarbete med Håkon Breistrand som driver företaget fysio-outdoor i Mora.

 

Håkon Breistrand

 

Förutom att vara norrman är Håkon Breistrand också f.d. Sumpan-åkare och har kämpat runt i Ursviksskogarna och race:at i gröna kläder innan han för sex år sedan lokaliserade om till Mora. I grunden år Håkon utbildad fysioterapeut och att förebygga skador är en väsentlig del av det han arbetar med i fysio-outdoor, att förstå orsaken till problemet, åtgärda det och hitta redskap för att förebygga att skadan kommer tillbaka. Följer man Håkon på Instagram får man dagligen tips på övningar hur man kan stärka upp sin kropp med stor fokus på stabilitet i muskler och leder. Det är många faktorer som kan påverka och orsaka skador och felaktig teknik kan vara en så en annan del av fysio-outdoors verksamhet handlar om teknikträning. Håkon är certifierad Vasaloppscoach och en ”auktoritet” inom skidteknik och har bl.a. gjort en mycket uppskattad föreläsningsturné där han djupdykt i stakningens förlovade värld. Håkon kör träningsgrupper i Mora men erbjuder också individuell teknikträning och där får vi som Sumpan-medlemmar 15% rabatt! Individuella träningsupplägg är en annan del av Håkons verksamhet och även där erbjuds vi Sumpan-medlemmar 15% rabatt!

Vi planerar för tre tillfällen med Håkon under 2019 enligt följande – och ”blocka” nu dessa datum i kalendern!

 • Onsdag 8 maj; Håkon leder vårt onsdagspass med fokus på rörlighet och styrketräning, samt lite enkel löpteknik. Tanken är att bygga upp kvällen som en workshop där vi blandar instruktion med praktiska övningar, med röda tråden mot längdskidor. Fokusområden styrka är bål, armar/axlar, stående stabilitet (höft, sätet, ben). Fokusområden rörlighet är axlar, rygg, höft m.m.
 • Lördag 7 september; Heldag inkl. föreläsning. Två träningspass, ett med stavar/spänst/styrka (”krydda” till vårt ordinarie stavlöpningspass) och ett på rullskidor. Föreläsning ”Längdskidor, ett hälsopussel”. Tanken är att utgå från kravprofilen på en skidåkare, men med fokus på de faktorer som påverkar teknik som inte är kondition och uthållighet, såsom styrka/rörlighet/skadeförebyggande.
 • Fredag 29 november på Idre Fjäll (i samband med vårt vinterläger); Heldag, dvs två pass, med fokus på skidteknik samt filmning. Vi kommer nog inte hinna gå igenom allas filmer, men fokusera på att lyfta fram några vanliga fel i de olika teknikerna – på så vis får alla deltagare verktyg så vi därefter kan filma själva och analyser individuellt.

Som tidigare nämnt, Håkon är mycket aktiv på sociala medier och hemsida så börja med att studera materialet där inför vår första session 8 maj!

Hemsida: http://fysio-outdoor.se/

Instagram: fysio_outdoor

Med all erfarenhet och kunskap vi fått genom samarbetet med Optima Ski/Oskar Svärd och att vi nu lägger till ytterligare en dimension genom Håkons specialkunskaper så börjar vi få en bra ”verktygslåda” att använda oss av i vår verksamhet!

Verksamhetsplan Senior 2019/2020

 • Träning
  • Försäsong vår; onsdagar, 1 maj-19 juni; fokus på styrka och stabilitet baserat på Håkons träningspass 8 maj.
  • Försäsong höst; onsdagar, 4 september-18 december; fokus på rullskidor, intervaller, men även styrka.
  • Försäsong höst, lördagar, 7 september-30 november; det traditionstunga stavlöpningspasset (maestro Martin Carlsson har rehabat och är laddad till max!). Notera dock att Martin får avlastning första lördagen då det är ovan nämnda träningsdag med Håkon den 7 september.
  • Skidsäsongen; onsdagar, 8 jaunuari-26 februari; intervaller på skidor.
 • Skidbytardag vuxna arrangeras i år tillsammans med barn/ungdom
 • Träningsläger på skidor på Idre Fjäll, 28 november-1 december. SIK Skidor Senior arrangerar boende, resa och träningar och notera då ovan nämnda träningsdag med Håkon 29 november. Medlemmar betalar självkostnadspris efter subvention om man jobbat i Motionsgården eller annat ideellt engagemang.
 • SIK Skidor Senior står för aktiva medlemmarnas startavgifter i följande tävlingar; DM Stockholm och Master SM (både rullskidor och skidor) samt även, vilket är nytt för i år, Tjejskidan.
 • SIK Skidor Senior köper in energi från t.ex. Enervit och delar ut till medlemmar som åker långlopp i Stockholmsområdet; Roslagsloppet, Värmdöloppet och Bravura Ski Marathon (Lida).
 • Senior subventionerar drickaservice i Vasaloppet 2019 för aktiva medlemmar t.ex. Enervit, Gästrikeservice eller VasaSvahn.

Ideella engagemang

 • Bemanning av Motionsgården vår och höst, som förra året.
 • Arrangera en deltävling i Norrskidan, som förra året (där aktiva medlemmar i SIK åker gratis).


[1] Aktiv medlem: aktivt deltagit i sektionens aktiviteter såsom träningar/läger, tävlat för klubben samt ideellt arbete, t.ex. helgpass i Motionsgården.

Skribent: Martin Höglund
Epost: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link