Hoppa till sidans innehåll

Seniorsektionen säsongen 2020/2021

14 AUG 2020 09:12
Seniorsektionen tar sats inför säsongen 2020/2021, en säsong som på grund av den pågående corona-pandemin är lite mer osäker än vanligt. Grunden i verksamheten, våra träningar, planeras dock att starta på sedvanligt sätt i början av september.
 • Uppdaterad: 14 AUG 2020 09:12

2020 är ett år som inte liknar något annat...men vi planerar självklart för verksamhet inom Seniorsektionen i så stor utsträckning som möjligt. Grunden i verksamheten fortsätter att vara våra veckovisa träningar, som vi ju även lyckades genomföra till 100% under vårsäsongen. Andra delar i vår normala verksamhetsplan är svåra att helt ”spika” i nuläget givet hur corona-pandemin utvecklas men vi planerar t.ex. för ett vinterläger men där får saker och ting konkretiseras framgent.

Den gode Håkon Breistrand har flyttat tillbaka till Stockholm under sommaren och vi fortsätter vårt samarbete med honom även säsongen 2020/2021! Denna säsong har vi bett Håkon att primärt hjälpa oss med; 1) skidteknik, och 2) att ”bredda” vår lördagsträning.

Håkon Breistrand

Följande datum gäller för Håkons träningspass;

 • Lördag 12 september (OBS! Framflyttat en vecka från ursprungligt datum); Vårt lördagspass med stavlöpning är en ”institution” i klubben och tanken är INTE att förändra detta i grunden utan mer att ”bredda” det med lite styrka, spänst, rörlighet och snabbhet. Grunden kommer fortsatt att vara stavlöpningsintervaller men Håkon kommer ta fram och visa ett antal kompletterande övningar enligt ovan som vi sedan väver in i passen under hösten. Ambitionen är att göra ett bra träningspass ännu lite bättre!                 
 • Onsdagarna 9 september och 7 oktober; Teknik rullskidor, och lite intervaller till det. Som vissa säkert minns filmade vi under ett rullskidpass i våras...dessa filmer har Håkon analyserat och hans konklusioner från det kommer att utgöra grunden för teknikträningen. Vill man ta del av filmerna (filmades ju ”under cover” - tack Matt Hill och Björn Nordén) kontaktar man Martin Höglund. Håkon kommer även att hjälpa till med träningsplaneringen för onsdagarna under hela säsongen, vilka teknik-, balans- och styrkeövningar och intervaller som vi kommer att köra.
 • Onsdag i januari 2021 (exakt datum t.b.d.); Teknik skidor, och förhoppningsvis kan vi genomföra passet på vårt egna konstsnöspår i Ursvik.

För mer info om och från Håkon Breistrand;

Hemsida: http://fysio-outdoor.se/

Instagram: fysio_outdoor

Grunden i vår verksamhet är som sagt våra veckovisa träningar som sätter igång i september. Förutsättningen för att genomföra dessa är självklart att samtliga deltagare strikt följer FHM:s rekommendationer avseende fysisk distansering, stanna hemma om man känner sig krasslig etc.

Träningar säsongen 2020/2021;

 • Försäsong höst; onsdagar, 2 september-16 december; fokus på rullskidor, intervaller men även teknik och styrka. Ledare; Martin Höglund + Håkon Breistrand vid två tillfällen.
 • Försäsong höst, lördagar, 5 september-28 november; stavlöpning kompletterat med det Håkon Breistrand går igenom på första passet för säsongen. Ledare; nestorn inom Extreme Nordic Pole Running Martin Carlsson
 • Skidsäsongen; onsdagar, 13 jaunuari-3 mars; intervaller och teknik på skidor. Ledare; Martin Höglund + Håkon Breistrand vid ett tillfälle.

Utöver ovan innehåller seniorsektionens verksamhetsplan 2020/2021 flera välkända inslag, men som sagt – mer detaljer avseende dessa kommer framgent beroende på hur corona-pandemin utvecklas. Vi hoppas självklart vi både kan åka på läger och köra tävlingar under säsongen, och vi återkommer med information om först och främst lägret så snart vi kan.

 • Träningsläger på skidor i slutat av november/början av december. I vanlig ordning är planen att SIK Skidor Senior arrangerar boende, resa och träningar och medlemmarna betalar självkostnadspris efter subvention om man jobbat i Motionsgården under våren.
 • SIK Skidor Senior står för aktiva medlemmars [1] (”aktiva” – samma kriterier som tidigare, se nedan) startavgifter i följande tävlingar; DM Stockholm och Master SM (både rullskidor och skidor) samt Tjejskidan.
 • SIK Skidor Senior köper in energi från t.ex. Enervit och delar ut till medlemmar som åker långlopp i Stockholmsområdet; Roslagsloppet, Värmdöloppet och Bravura Ski Marathon (Lida).
 • SIK Skidor Senior subventionerar drickaservice i Vasaloppet 2021 för aktiva medlemmar t.ex. Enervit, Gästrikeservice eller VasaSvahn.

 

Ideellt engagemang

Bemanning av Motionsgården upphörde efter våren men seniorers engagemang i klubbens andra aktiviteter som konstsnöspåret, tävlingsarrangemang etc. uppmuntras å det varmaste.

 

Avslutningsvis, två utrustningsnyheter;

Rullskidor; undertecknad hittade fyra par rullskidor i ett skåp i motionsgården, race:iga som attan! Stommen är i aluminium och från märket Eagle (välkänt bland speed-konnässörer) och på dessa skidor satt gamla 1:or tävlingshjul som (mig veterligen) inte används för klassisk stil nuförtiden. Dessa fyra par har nu försetts med nya 2:or och ”race-preparerats" enligt konstens alla regler, inkl. keramiska lager, och som medlem kan man låna dessa gratis (gäller samtliga medlemmar, inte bara seniorer)! Förhoppningen är att materialet nu inte ska vara ett hinder för att köra rullskidtävling – vi som regelbundet kör dessa tävlingar vet att man inte hänger med klungan så länge på vanliga standard-2:or... Man kan självklart även låna skidorna på träningar om man vill få upp farten och stakfrekvensen lite. Samtliga par har Rottefella-bindning och kommer att finnas i motionsgården, och man pratar med Martin Höglund när man vill låna dem.

SIKs Eaglerullisar

 

Gymet; vi är på gång att göra lite kompletteringar till gymet, bl.a. nya gummiband till stakmaskinerna och chinsräcket (kommer att fästas med hänglås så att de inte försvinner som de förra gjorde!) och en bänk för en av skidåkarens "basövningar" - sälrodd/liggande rodd. (Johan Olsson kör liggande rodd) Mer info kommer på Facebook framgent.


[1] Aktiv medlem: aktivt deltagit i sektionens aktiviteter såsom träningar/läger, tävlat för klubben samt ideellt arbete, t.ex. helgpass i Motionsgården.

Skribent: Martin Höglund
E-post: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link