Hoppa till sidans innehåll

Optima Ski Stockholm - första helgen

06 JUN 2017 18:56
Som vi spridit information om tidigare genomförs träningsgruppen Optima Ski Stockholm 2017/2018 i samarbete med SIK Skidor, och nu i helgen, 3-4 juni, var den första av fyra clinics.
  • Uppdaterad: 09 AUG 2017 15:28

Fokus för helgen var "sommarträning" och vi möttes upp lördag morgon på Actic Gym i Kista. 9.00 "Svärd-tid" gällde (Oskar är officer i det civila...) och det var bred uppslutning långt innan timmen var slagen...ja, nästan alla var där. Gymmets adress var inte lätt att hitta på Google Maps så Gunnar "GPS:n" Hedlund anslöt något senare under första passet, som skulle visa sig vara "En-effektiv-sommartimme" - ett tidseffektivt kombo-pass med löpning 45 min i bra marschfart följt av styrkeövningar med egna kroppen.Vi delades in i tre grupper efter självupplevd löpförmåga, där många i sedvanlig ordning baisse:ade sin kapacitet men blev omflyttade efter diverse resultatangivelser och ironiska kommentarer från kamrater. Vi satte av mot Ursvik och inledningsvis diskuterades det strumpor, där Björn "Nestorn" Nordén chockade alla genom att dyka upp utan stödstrumpor (ordningen återställdes dock på söndagen då han och Cecilia bar matchande stödstrumpor med ananasar på) och där Linus hävdade att det går hur bra som helst att löpträna i randiga kostymstrumpor som man fått av mamma.  Efter avklarad löprunda vidtog gymnastiska övningar utanför gymet. 23 personer uppradade på en stor parkering omringad av kontorsbyggnader, görandes benböj på ett ben ser INTE konstigt ut! Vidare kan konstateras att man kan träna väldigt bra bara genom att använda sin egen kroppsvikt, men också att sit-ups är lättare i nedförsbacke.

Styrka med egna kroppen

Efter en snabb lunch och ett par pumptermosar kaffe startade första föreläsningen med introduktion av ledarna Kari Eie, Per-Öyvind Torvik och Oskar Svärd och det kunde snabbt konstateras att detta gäng kan oerhört mycket om längdskidåkning! Även deltagarna fick göra en kort presentation av sig själva, där målsättning med att vara med i träningsgruppen var en fråga. Svaren varierade väldigt mycket; Karin och Annakarin skulle fortsätta vara jämna, eller om de ville kunna slå varandra i spåret, något oklart än så länge. Cecilia skulle fortsätta le när hon byter spår medans Magnus Finne skulle börja ta i så att han inte log jämt. Stefan "Diagonalkungen" Öster vill börja staka på riktigt, Tommy F vill täppa till försprånget Jonas Olsson skaffade sig genom Optima förra året och avseende Peter "999" Guylais målsättning så är den fortfarande höljd i dunkel... Optima pratade därefter om sommarträning, betydelsen av glädje och variation i träningen under sommaren och vikten av balans i livet med alla aspekter beaktade. Vi ska bli "JA-sägare" när det kommer till att prova olika typer av aktiviteter, och Björn ska dansa tango. Vin kan fungera som sportdryck, men max tre glas, och det går att väva in träning i semesterlivet på massor av olika sätt, som att göra ett par snabba knäböj i glasskön på Tofta.

Oskar om sommarträning

Laddade med bra kunskap inför sommaren ställde vi ut för dagens andra pass, rullskidor. Återigen i tre olika grupper och det slipades på teknik och samtliga deltagare filmades (och fick individuell återkoppling på söndagen). Styrkestak ingick också och det stönades och stånkades bra på cykelbanan utmed Kistavägen. Passet avslutades med testosteron-laddad stakning uppför en brant knix och heja-ropen matchade nästintill en derbypublik på närliggande Friends. Bra slut på dag 1!


På söndagsmorgonen samlades gänget åter, nu väntade OBLA-intervaller. Ola "Soul Train" Mårtensson anslöt nu också, efter att ha värmt upp med Stockholm Maraton på lördagen. Återigen saknades dock en person...men denna gång Linus S som hade glömt ställa väckarklockan. Han slog dock rekord i att gå från djupsömn i Råcksta till ombytt och klar i Ursvik och tog täten direkt i första intervallen. På tredje intervallen "coachade" herr Svärd den gode Linus som därefter kunde sälja mjölksyra i lösvikt. Efter genomfört pass tror jag att alla kunde konstatera att a) intervaller är jobbigt, men väldigt nyttigt, b) intervaller behöver inte föregås av kraftigt ångestpåslag, c) intervaller kör man efter egen förmåga (Linus+Oskar=smärta), men blir ändå roligare att köra i grupp d) intervallpasset är veckans viktigaste pass, övrig träning planeras efter det, och e) att det går att köra intervaller på många olika sätt - hjärtat ska bara slå rejält.

Dag 2

Efter snabbdusch och medhavd lunch (alla kollade extra noga vad en av deltagarna hade i lunchlådan, den välkände matprofilen Melker Andersson visar sig även vara längdåkare) pratade Per-Öyvind skidteknik. Han vet mycket om det ämnet. Fråga Martin Johnsrud Sundby, Tor Arne Hetland och Öystein "Pölsa" Pettersen, för att nämna några adepter. Med stor inlevelse och förträfflig pedagogik dissekerades de olika växlarna i klassisk skidåkning, under andaktsfull tystnad (alla hade telefonerna på "mute" när power point-bilderna fotades). Mycket att tänka på under sommarens rullskidpass, men en sak är säker - vi ska FRAMÅT fortare i år!
Vi summerar en mycket bra första helg-clinic och ser redan fram emot nästa tillfälle 16-17 september. Vi är nu 23 deltagare i gruppen, varav hela 14 från SIK:s seniorgrupp; Karin Marell, Annakarin Söderström, Cecilia Skånstad, Gunnar Hedlund, Ola Mårtensson, Per Johansson, Stefan Öster, Jonas Olsson, Björn Nordén, Patrick Lundstedt, Linus Studeny, Magnus Finne, Peter Guylai och undertecknad. För er som blir sugna kommer det i mån av plats finnas möjlighet att ansluta på de clinics som återstår, se vidare på Optima Ski:s hemsida eller kontakta mig. SIK:s del av samarbetet börjar i september då våra klubbträningar på onsdagar genomförs enligt Optimas planering, med mig som tränare. Onsdagsträningarna är för alla medlemmar i SIK:s seniorgrupp + Optima-deltagare som inte (ännu...?) är medlemmar i SIK - vi blir ett stort härligt gäng! Glöm dock inte att senior:s träningar redan är igång, fram till midsommar enligt schemat på hemsidan.
/Martin Höglund

Skribent: Martin Höglund
Epost: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link