Hoppa till sidans innehåll

Optima Ski Stockholm - fjärde helgen

29 JAN 2018 16:11
Clinic 4 med Optima Ski Stockholm hölls söndagen 21 januari, med 16 st. Sumpan-seniorer i gruppen. Träningssamarbetet mellan Optima och Sumpan på onsdagar fortsätter till och med 28 februari (se schema under "Träning höst och vinter 2017/2018").
  • Skapad: 29 JAN 2018 16:11

Tour de Ski är en ambulerande skidtävling mellan ett antal klassiska skidorter i Mellan-Europa. Tour de Ski Stockholm är en ambulerande träningssöndag mellan två konstsnöspår i Stor-Stockholm. Vi samlades på Bisslinge konstsnöspår i arla morgonstund, och det var något konstigt med den morgonen…något vi inte känt av på länge…det var minusgrader! Vallapanik? Njae, konstsnöspåret på Bisslinge erbjuder inga dramatiska höjdskillnader så behovet att leta fram någon kall burkvalla (senast använd i Stockholm 2009) var begränsat. Träningsgruppen stakade igång och Kari, Per Öyvind och Oskar, uttrustade med varsin Ipad, filmade och höll individuell teknikträning med var och en. När vi inte gnuggade teknik diskuterades i vanlig ordning vems skidor som gled bäst (Ola M), vems skidor som gled sämst (Peter G, enligt Peter G…), vilka tävlingar som hade åkts och vilka som planerades att åka, och börskurser (primärt två av herrarna). Det gick även att åka en ihopskrapad slinga på golfbanan där ”Stockholmsskidor” anbefölls, och där fick vi se ett antal klenoder. Ronnys Fischer var från en tid då pastell var hett, men dessa var ”unga” om man jämför med Tommys Sundins vilka var från tiden innan pastell ens var påtänkt.

 Optima Ski Stockholm clinic 4

"En ljusblå mössa...mitt kungarike för en ljusblå mössa!"

Efter Bisslinge fortsatte ”Touren” till Täby konstsnöspår, och att köra bil i Stockholmstrafiken är vår enda möjlighet att kunna säga ”jag ställde av Oskar Svärd”. Väl framme i Arninge följde två teoripass, där Per Öyvind inledde med att prata formtoppning. Det där har man ju hört mycket om…Kalla är bra på det…hög höjd…funkar det för mig (och vart hittar jag hög höjd i Stockholm – restaurangen i Kaknästornet)? Svaret är ”Ja”, men formtoppning kräver en plan, och att man sedan följer planen. Nyckeln är att bibehålla antalet träningspass per vecka fram till tävlingen man vill toppa till, men reducera längden på passen. Att vila sig in i Vasaloppet är alltså inte bra. Att få alla skidmil för säsongen veckan innan Vasaloppet är inte heller bra. Optima coachar oss hela vägen och var och en gör nu en plan för veckorna fram till VL, med individuell återkoppling. Sedan är det upp till oss att ”work the plan”.

Fall framåt med Per Öyvind

"Hänga gubbe" med Per Öyvind. Ordet var STA_A (efter fem minuter satte vi det...)

Efter Per Öyvind tog Oskar vid och pratade om upplägg inför tävling. Även här kom det där med att ”planera” in i bilden bl.a. i form av vuxenvärldens variant av att packa gympapåsen; lägga gubben. Man lägger helt enkelt ut tävlingskläderna på golvet kvällen innan, från pjäxor upp till mössa, som en gubbe så att det inte heller ska råda något tvivel om vad som ska sättas på vilken kroppsdel. Vissa personer kan också vara gagnade av att göra detta på tisdagkvällar, inför vår veckoträning – Tommy och Jonas, händerna är en del av ”gubben”! Om ”lägga gubben” är en utmaning så är det dock inget i jämförelse med nästa ämne; val av skidor/struktur/valla. I vanlig ordning haglade frågorna under detta avsnitt om skidmaterial, och dagens mysterium uppdagades; Stefan hade fått sina skidor slipade i Funäsdalen av landslagets mäster-slipare Lorentz Söderhielm. Hur det blev? Enligt Stefan, citat; ”ingen skillnad”. Lorentz slipande fixade flera medaljer i Sotji men det här bådar inte gott inför OS i Sydkorea… I vilket fall, centralt är att testa sina skidor innan, fatta ett beslut och stå fast vid det (skiljer det 1 grad i snön mellan Vasalopps-morgonen och SMHI-appen kvällen innan behöver man inte valla om från scratch), inte gå in i försäljningstälten i Sälen eller Mora om man inte glömt skidorna hemma, tänka igenom sitt energiintag före och under loppet (efter är det ”öppna spjäll”, finns både McDonald’s och Max i Mora) och väga in adrenalinets påverkan på hur man uppfattar sin utgångsfart i loppet (”Jag tycker jag startade lugnt från led 3, passerade Gjerdalen vid vägövergången men fick sedan en dipp i första backen och när jag kom till Smågan var all blåbärssoppa uppdrucken och det satt ett rep över spåret - konstigt”).

Efter föreläsningarna gav vi oss ut i spåret för att staka med frånskjut. Låter lätt…staka…och skjut ifrån, men som vanligt ett antal ”nycklar” för att få till det bra. Vinkel i armbågar, bra spänning i bålen, tryck på skidan i rätt läge, timing, rytm och så vidare. I våra ljusblå mössor snurrade vi sedan runt och gnuggade den här tekniken, fokuserat och i jämn takt förutom när vi  fick väja för Per Öyvind och Björn som stannat till i varvets enda uppförsbacke för att djupgående diskutera relativitetsteorin, livets mening eller storlek på trugor. Övriga åkare på konstsnöspåret båskådade oss intresserat, ja folk kom till och med av sig i sina stakintervaller på blanka skidor och försökte få till ett frånskjut. Innan Tour de Ski Stockholm, vår sista clinic, konkluderades samlade Per Öyvind ihop oss för några avlutande kloka och peppande ord, och hade Haruki Murakami varit skidåkare så hade boken hetat ”Vad jag pratar om när jag pratar om skidåkning”.

Skribent: Martin Höglund
Epost: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link