Hoppa till sidans innehåll

Intervju med Malin Börjesjö

22 MAR 2019 15:15
Till helgen avgörs senior – och juniorcuperna i Kalix. En av våra startande är Malin Börjesjö.
  • Uppdaterad: 22 MAR 2019 15:15

Malin som under säsongen också har hunnit med SM, Vasaloppet och även en vintertriathlon i Quebec. En fin säsong för en tjej som startade sitt längdskidsliv i skidspåren runt Sollerön med mormor och kusinerna och varm choklad. Även mamma och pappa inspirerade med deltagande under Vasaloppsveckan.

Snabba fakta: 

Namn: Malin Börjesjö

Bor: Umeå, Nydalahöjd

Studerar till: Civilingenjör i industriell ekonomi

Favoritladdningsmat: Pasta såklart och just nu är det glutenfri pasta som gäller

Idrottare som inspirerar: Evy Palm, hon är jordnära och inspirerande och mina längdskidvänner som jag tränar med, de är mina största inspirationskällor varje dag.

Favoritdistans: Jag har egentligen ingen favoritdistans, allt är favorit så länge det är masstart

Första tävlingen för Malin var Kortvasan och detta innan hon gick med i Sundbybergs IK Skidor som 14-åring. Hennes tidsförbättring ett år senare, efter att ha börjat med träna i klubben, var 78 minuter, sedan har det bara fortsatt.

Tävlingar innebär fortfarande att hon blir nervös, och det har inte blivit bättre med åren. Men med träning och lite hjälp har hon lärt sig att hantera den. För Malin är också ”tävling bästa träning” och därför tycker hon att det är viktigt att tävla mycket, speciellt när hon var i början av sin karriär. Det gjorde att hon fick koll på vilken nivå hon låg på. Hon har också lärt sig att ta ut sig ordentligt och känner sig stolt när hon går i mål och känner just den känslan, det är inte alla som har den förmågan. När man som Malin har åkt ett tag innebär tävling också en möjlighet att få resa och träffa skidvänner runt om i Sverige.

I år hon också hunnit med en tävlingsresa till Quebec, Canada. Där gick en vinter-triathlon av stapeln, en ny gren som hoppas på OS-status framöver. Trots en inledande matförgiftning kom hon på en fin fjärdeplats efter 5 km löpning, 10 km skridskor och 10 km skidåkning. Sedan var det bara att vända hem och ställa sig på startlinjen första söndagen i mars, dvs för Vasaloppet, hennes första. Där lovade hon sig själv att aldrig titta bakåt utan att bara köra sitt eget race, och det gjorde hon!  Tidigare under säsongen var hon med under SM-veckan. Detta var en speciell vecka, inte bara för att tävlingen TV-sänds. Tidschemat är tightare, banorna ska delas med hundförare och skidorienterare och det är såklart mer publik.

När man tävlar så pass mycket som Malin är det viktigt med förberedelser. Vila två dagar innan tävling, träna lätt eller testa skidor och eventuellt impulser eller en kort intervall dagen innan. Lika viktigt är återhämtningen och då gör hon det hon gillar som att sjunga eller lyssna på musik.

Efter helgens lopp återstår SM 3-milen i Gällivare och Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna.

Till vardags läser Malin till civilingenjör vid Umeås universitet under ett s.k. elitidrottsavtal. Det innebär bland annat att det finns fler examinationsmöjligheter, hon har möjlighet att läsa lite mindre under vissa perioder. Hon har bland annat tentat på de orter hon befinner sig och gjort presentationer över Skype.

Malins mamma och pappa har spelat en stor roll, inte bara som inspiratörer till att börja tävla utan i rollen som engagerade idrottsföräldrar. Självklart är även stödet från klubben viktigt och inspirerande. Även trevligt och socialt som under cuper när gänget bor, lagar mat och förbereder sig tillsammans.  

Till alla idrottsföräldrar är ett av Malins tips att intressera sig för sporten, på det sätt som man själv kan. I längdåkning är det bra ha koll på valla och material, så att gå en vallakurs är en bra investering. Att kunna bolla vilken skida / slipning som funkar i olika fören känns bra för den aktive. Viktigast kanske ändå är att bara finnas där och som idrottande ungdom är man tacksam, fast det kanske inte alltid framgår tydligt!  Att som Malins föräldrar inte tvinga henne till något hon inte vill är också bra. De har  alltid stått efter banan och gett tider på de framför, även om hon har varit sist. Detta har gjort att hon har vetat att hon har närmat sig lopp efter lopp. Enligt Malin är det så en bra idrottsförälder ska vara.

Malins resa har inte varit spikrak, men hon har kommit fram till att detta är något hon gillar och mår bra av och det ger henne styrka att fortsätta sitt arbete. Hon tycker inte att man slutar vid minst motgång.  Avslutningsvis säger hon: ”Jag tycker man ska omge sig med vänner du tycker om och få inspiration av dessa, om det går sämre för dig kan du se vad den i gruppen som gjorde bra ifrån sig gjorde och ta inspiration från det till nästa gång. Då jobbar man som ett lag trots att man tävlar själv.”

Vi säger lycka till i Kalix Malin!

Skribent: Annika Svensson
Epost: This is a mailto link

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link