Hoppa till sidans innehåll

Vikten av att se alla barn

30 OKT 2018 18:09
Åsa Karlsson, barn- och ungdomstränare , står mitt bland alla barn och ungdomar utanför motionsgården. De flesta har fått på sig rullskidor, hjälm, reflexväst och pannlampa.
  • Skapad: 30 OKT 2018 18:09

För team 06-07 är det klassiskt som gäller för kvällen. Som vanligt börjar alltid träningen med en lätt uppvärmning. Fokuset på tekniken, styrkan och konditionen kommer lite senare.  För Åsa är det viktigt att alla i gruppen får bekräftelse under träningen.

-          Ibland är det kanske första gången just det barnet har blivit sett idag.

Snabba fakta:

  • Namn: Åsa Karlsson
  • Familj: Gift, tre söner på 12, 15 och 21 år (Oscar, Jacob och Lucas)
  • Bor: Solna
  • Gör: ”Ritar hus” (dvs hon är byggprojektör) och arbetar i sportbutik (Alewalds) i Stockholm
  • Uppväxt: Norrbotten (Älvsbyn och Piteå)
  • Klubb: Sundbybergs IK Skidor, ”alltid grönvitt”
  • Har tävlat för: Älsvbyn IF, Strömsnäs IF och varit med i Norrbotten ski-team
  • Fredagsmys: att hänga i soffan med familjen efter att ha sålt skidor en hel dag.

 

Runt om i Sverige finns det ca 650 000 ideella tränare inom barn- och ungdomsidrotten, enligt Riksidrottsförbundet. Men vad är det som driver dem? Åsa Karlssons engagemang drivs av kärleken till sporten och mötet med barnen.

Sedan tolv år finns hon på plats varje tisdag och torsdag klockan 18 för att ta emot ett gäng skidåkande barn- och ungdomar, för löpning med stavar, rullskidsåkning eller helst på skidor och snö. Som mest har det varit 30 barn i gruppen. Vissa dagar när det är småkallt, mörkt och regnigt kan det kännas lite tungt att ta sig dit, men som hon säger ”man blir glad när man möter barnen”.

Att mötet med barnen är viktigt för Åsa är tydligt, hon vill se alla och konstaterar: ”Ibland är det kanske första gången just det barnet har blivit sett idag”. Hon berättar att de får 15 minuters lugn uppvärmning och då en chans att ”prata av sig” innan kvällens tema runt teknik eller uthållighet tar över.

Med hennes uppväxt i Norrbotten, först Älvsbyn och sedan Piteå, var det lätt att hitta tillfällen och inte minst snö att åka på. Att snö kan vara en bristvara upptäckte hon när hon flyttade till Stockholm för cirka 25 år sedan.

Efter tolv år känner Åsa att hon har fått rutin, det går att improvisera vid behov men det är också ok att testa nya saker. Det är mycket som spelar roll; vilka barnen är, i vilken ålder och var det befinner sig och hurdant vädret är. Att lära sig av erfarna ledare i klubben har varit betydelsefullt. Idag tillhör Åsa en av de erfarna som i sin tur guidar och inspirerar nya tränare.

Att sluta som tränare verkar inte ligga nära tillhands. Åsa började åka längdskidor ungefär samtidigt som hon lärde sig att gå, så kärleken till sporten har funnits länge. Hjärta, kärlek och ”det finns i kroppen” är ord och uttryck som återkommer ofta när hon berättar om sitt engagemang i skidåkningen. Hennes adepter uppskattar hennes förmåga till att tydligt förklara hur de ska tänka, hur de kan göra annorlunda.

Åsas team har nu fått koll på utrustningen och drar iväg längs cykelbanan.

 

Detta är den första intervjun med våra engagerade ledare, aktiva och andra som gör att SIK Skidor utvecklas. Vem vill du att jag ska prata med nästa gång? Maila till Annika.

Skribent: Annika Svensson
Epost: This is a mailto link

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link