Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Eleonora och USA

22 NOV 2018 12:31
Eleonora Olsmats är en av våra juniorer, i juni gick hon ut skidgymnasiet i Mora. Sedan ett par månader är hon etablerad som student på University of New Hampshire och en i laget både för löpning (distans) och längdskidåkning.
  • Skapad: 22 NOV 2018 12:31

-          Hej det är Eleonora hör jag en glad röst säga. Det är lite lätt eko och man hör att hon sitter i stor idrottshall, hon har precis avslutat morgonens pass.

Eleonora Olsmats är en av våra juniorer, i juni gick hon ut skidgymnasiet i Mora. Sedan ett par månader är hon etablerad som student på University of New Hampshire och en i laget både för löpning (distans) och längdskidåkning. Just den här veckan har hon ställt om fokus, så nu är det längd till 100% som gäller. Bra timing då det i natt har fallit 2 dm snö.

Eleonora berättar om livet i USA, vilka skillnader som finns och hur vardagen funkar. Hon bor i korridor, tillsammans med de andra ländskidåkarna. Då hon också tränar löpning, långdistans, är hon med i två lag. Fram till nu har det varit fokus på löpning och hon har känt av en helt ny konkurrens, vilket känns kul. Samtidigt har träningen varit annorlunda med kortare och snabbare pass, inte lika mycket långpass som hemma. Hon känner att hon har blivit snabbare, så det ska bli spännande att se hur det blir när hon snart ställer sig på skidor igen.

Maten äts i så kallad dining hall, alla mål serveras där. En skillnad är att det är mer socker och mindre fett, fat-free... På universitet finns fina resurser i form av träningshallar, pooler, rehab och utrustning men omgivningarna är plattare, inte närhet till backar på samma sätt som i Mora på skidgymnasiet.

Den här veckan är det Thanksgiving och därmed lov, så då bär det av på skidläger i Craftsbury Vermont (där de amerikanska mästerskapen kommer att gå senare i vinter).

Eleonora låter väldigt glad och positiv när vi pratas vid. Hon har nya vänner i sina team, studierna går bra, om än mycket plugg och språket utvecklas hela tiden.

Redan i somras hade vi vårt första samtal, precis innan värmen slog till på allvar. Det var också precis efter att hon hade tagit studenten.

-          Att kombinera studier och idrott har gått jättebra, både förståelse och uppmuntran har funnits, sa hon då.

Det verkar som att den kombinationen fungerar lika bra i USA. I somras hann hon med att både träna och tävla i löpning på hemmaplan, samt att vara ledare på läger.

När hon funderar på vilka råd hon vill ge till andra barn och ungdomar i klubben säger hon:

-          Det är viktigt att det ska vara kul och för att man vill, gör mycket olika grejor, inte bara skidor, håll igång på alla olika sätt.

Eleonora som även spelar fiol på fritiden verkar leva som hon lär. Innan vi lägger på hinner hon med en hälsning till kompisarna som ska till Idre till helgen;

-          Kör hårt och ha’ kul!

Skribent: Annika Svensson
Epost: This is a mailto link

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link