Hoppa till sidans innehåll

NORGE + VÅRRESULTAT

08 MAJ 2018 10:22
Några tankar om varför Norge är så mycket bättre på skidor samt bra barmarksöppningar av Claes och Gustav.
  • Skapad: 08 MAJ 2018 10:22

Att Norge är så otroligt mycket bättre än Sverige på skidor framförallt på herrsidan är ju ingen nyhet.

Tittar vi till exempel på vinterns nationella mästerskap så ser vi att på de svenska mästerskapen över 15 km (F) där Marcus Hellner segrade hade vi 9 stycken åkare inom 5% från segrartiden vilket kan sägas utgöra gränsen för en elitåkare och totalt 41 åkare inom 10% från segrartiden vilket kan sägas utgöra gränsen för en god tävlingsåkare, totalt 123 deltagare varav således 82 st är av klassen elitmotionärer eller sämre.

Jämför vi med de norska mästerskapen över 10 km (K) där Sjur Röthe segrade hade vi 28 st inom elitåkargränsen och totalt 79 st inom tävlingsåkargränsen det vill säga en enorm skillnad och totalt var det här 284 deltagare.

Detta är ju någt som även syns tydligt till exempel på Skandinaviska Cupen där det brukar vara typ 18 norrmän, 1 svensk och 1 finländare bland topp 20.

Vad beror detta på ??

Några lösryckta tankar är ju att Sverige har sämre bredd från början men relativt sett fler platser på skidgym vilket innebär att nivån på de som antas till skidgym blir alldeles för låg.

Eller att vi i Sverige är alldeles för rädda för att tala klartext om vad som krävs och genomföra den träningen utan är mer benägna att fokusera på teknik, skicross, sprint etc.

Eller när åkarna kommer upp i senioråldern finns i Sverige till skillnad från i Norge i princip inget stöd att hämta från distrikt och/eller sponsrade träningsgrupper.
Titta till exempel på vårt eget distrikt som uppvisar noll intresse/förståelse för att skapa en miljö för duktiga senioråkare då man hellre sponsrar föreläsningar för motionärer, skidting, breddsatsningar etc än lägger ett öre på att skapa en miljö för goda seniorförebilder.

I övrigt kan vi notera att barmarkssäsongen redan är i gång och bland resultaten där kan vi till exempel nämna att Claes Theander blev 8:a bland 824 deltagare på halvmaran Kungsholmen Runt med tiden 1.13.21 eller att Gustav Aflodal blev 4:a av 19 deltagare på skejtloppet i rullskidtävlingen Landsjön Runt, 6 sekunder efter segraren Tobias Westman, IK Stern.
Gustav noterades i samma arrangemang även för 46.17 på 12,5 km löpning vilket gav en seger i komboklassen, rulle + löp.

Skribent: Jan Hasselgren
Epost: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link