Hoppa till sidans innehåll

INFÖR VASAN

01 MAR 2018 16:15
På söndag är det då dax igen, för årets höjdpunkt i TV-soffan.....Vasaloppet.....
  • Uppdaterad: 01 MAR 2018 16:19

Höjdpunkten för alla skidåkare, utom för de kanske dryga 100 åkare som satsar racing, och som oftast ångrar sig sedan att de inte satsade, Vasaloppet, ser ut att avgöras i riktigt fina vinterförhållanden.

Stakningen bland eliten är här för att stanna men på söndag tror jag att många av motionärerna som tänker staka skulle få en bättre tid med helkroppsåkning i det kärva föret, förutsatt att man kan helkroppsåka förstås...

Vi inriktar oss givetvis på den prestigefyllda kampen om att tillhöra Sthlmseliten i Vasan vilket inte är det lättaste numera efter stakningens intåg vilket verkligen gynnat Sthlmsåkarna, anledningen till detta kan vi ta vid ett annat tillfälle.

Vi piggar upp minnet med fjolårets topplista:

102. Markus Bäck, Yuppie, 4.19.34
104. Adam Steen, Axa, 4.19.38
124. Anders Boström, CP 1000, 4.21.19
182. Jonas Böhlmark, Yuppie, 4.28.06
215. Johan Myhr, NVSK, 4.30.42
221. Samuel Carlsson, Sundbyberg, 4.30.48
225. Carl Troedsson, Rullklubben, 4.30.51
238. Tobias Johansson, Axa, 4.33.35
244. Mikael Andersson, Tureberg, 4.33.50
247. John Wiklund, Rullklubben, 4.33.53

Inför årets rejs ser det verkligen tunt ut för oss i Sumpan, tror faktiskt inte vi har haft så klen representation i de främre leden på över 20 år.

Samuel "Rooney" Carlsson är vårt enda riktigt stora hopp om en placering på Sthlms-topplistan och till och med förmodligen vår enda åkare med kapacitet för topp 500....hmmm......
Samuel, som tyvärr haft en ganska sjukdomsfylld försäsong, har gjort ett gäng stabila långloppsinsatser uppe i Norrbotten dock utan att vara nära målsättningen elitledet och kan nog i bästa fall hoppas på att återupprepa fjolårets goda placering vilket är en grym prestation i så fall.
I övrigt har vi haft tre yngre förmågor som på olika håll i alla fall kvalat in till led 1, Marcus Ljungkvist, Gustav Aflodal samt Jens Rönnols men tyvärr så lär vi av olika anledningar inte få se någon av dessa åkare på startlinjen vilket är synd för de behöver verkligen bygga hårdhet och få rutin.

Vi får väl i stället minnas fornstora dagar och nämna de killar som under 2000-talet har kvalat in till Elitledet:

Jonas Larsson
Bengt-Erik Andersson
Jörgen Melder
Klas Hasselgren
Claes Theander

Vi hade ganska stora förhoppningar om att få utöka detta sällskap denna säsong men så har det inte blivit, än så länge....., så om inte annat får vi ta nya tag till nästa år vad gäller den biten.

Vad gäller Stockholmseliten så vet vi att Axa´s Adam Steen inte kommer till start vilket heller inte hans klubbkompis Jonny Nilimaa verkar göra så med utgångspunkt från detta får årets tips bli:

1. Markus Bäck, XC Sthlm
2. Anders Boström, XC Sthlm
3. Anders Böhlmark, XC Sthlm
4. Tobias Johansson, Axa
5. Jonas Böhlmark, NVSK
6. Claes Steimert, Mälarö
7. Stefan Johansson, XC Sthlm
8. Carl Troedsson, Rullklubben
9. Johan Myhr, Bravura
10. Magnus Karlsson, NVSK

Fjolårets Vasatrofé sopades hem av Rullklubben före NVSK men ingen av dessa klubbar lär plocka hem den i år bland annat på grund av klent DM-deltagande vilket gör årets troféjakt ganska avslagen och svårtippad men solklara favoriter om DM-åkarna håller sig friska blir givetvis XC Sthlm, svårt att se att någon klubb ens kommer inom en timme efter dessa gossar.

På damsidan ska det bli spännande att se om vår superveteran, Anna Svärdström, kan bli hela Sthlms vassaste dam i Vasan.

Med tanke på hur många duktiga rejsingtjejer vi har i Sverige samt Britta Norgren-Johanssons framfart på långloppen samt inte minst det faktum att det ofta är samma prispengar i damklassen som i herrklassen på långloppen är det mycket märkligt att konkurrensen är så dålig på damsidan i långloppen, en timme efter i damklassen på söndag lär ge många fler "likes på Facebook" än vad 53 minuter efter i herrklassen ger......

Skribent: Jan Hasselgren
Epost: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link