Hoppa till sidans innehåll

STATUS I JUNIORTRUPPEN

05 NOV 2017 13:11
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 13:12

Nu bara en vecka kvar till säsongens första ”riktiga” skidtävling. En smygpremiär i Bruksvallarna som ser ut att locka många duktiga juniorer och seniorer. Hur ser då läget ut bland våra junioråkare? Har träningen gett den önskade effekten? Har de lyckats värja sig från illasinnade virus och inte minst viktigt hur kommer allt nytt material att fungera?? Ja frågorna är många men ett är säkert - alla är riktigt laddade och förväntansfulla.

Huvudprogrammet för juniorerna är Scandic cup och Junior SM.

Scandic cup 16-17/12 i Boden.

Scandic cup inkl. JVM-test 5-7/1 I Östersund

Scandic cup 3-4/2 I Ulricehamn

JSM 14-18/2 i Hallby (Jönköping)

Scandic cup 9-11/3 I Örnsköldsvik inkl. distriktsstafett på söndagen

Vi har två nya åkare i truppen, Paige och Alexander, som båda gör sitt första år i åldersklassen 17-18 år. Båda har funnit sig till rätta på sina skidgymnasium i Järpen respektive Torsby. Paige som olyckligt ådrog sig en hjärnskakning under en fotbollsmatch i våras är nu i det närmaste återställd. Hon ligger så klart lite efter i träningsschemat men med en grym positiv inställning ser denna tjej fram emot tävlingssäsongen. Premiären blir troligen i Östersund och tävlingen Daniel Karlssons Minne.  Med inställningen att kontrollerat jobba sig tillbaka och lära sig hur det är att tävla på denna nivå så är jag inte förvånad om vi får se riktigt fina prestationer redan under andra halvan av säsongen.

Alexander som varit helt säker på att Torsby är rätta platsen för en skidåkare började få lite fjärilar i magen då flytten närmade sig. Inte konstigt alls för en 16 åring som skall flytta hemifrån och sköta allt från träning och skola till matlagning och tvätt. Av entusiasmen i Alex’s röst att döma så råder inget tvivel om att han trivs lika bra som en epa-traktor i Torsby. Träningen har flutit på helt enligt plan. Ett litet trumf för de som bor i Torsby är ju att de kan upprätthålla skidvanan i tunneln. Dock inte så mycket åkning i tunneln som kanske de flesta tror, 1-2 pass i veckan. Grovjobbet görs uteslutande i form av barmarksträning. Premiären för Alexander blir 2-3/12 i Idre. Ett inte allt för orealistisk mål är väl att försöka knipa ett par cup-poäng redan första året. Vilket innebär att man placerar sig topp-30.  Förutom cuptävlingarna och JSM så laddar Alex för Stockholms DM i januari.

Vår andraårsjunior Oskar visade redan förra säsongen att ambitionen är den rätta för att nå riktigt långt. Utvecklingen går stabilt uppåt vilket är en mycket stimulerande faktor. Med ett antal kilo mera muskler på kroppen lär det inte gå långsammare i spåret kommande vinter. Med mycket träning sedan i våras så sa kroppen ifrån i början av oktober. Med mer återhämtning och omplanering av träningen de senaste veckorna är han nu på rätt spår igen. En erfarenhet som kan komma att bli värdefull framöver. Premiärtävlingen planeras till Idre 2-3/12 följt av klassiska Björnjakten i Älvdalen och sedan första cupen i Boden. Min gissning är att vi kommer få se flertalet topp-30 placeringar av Oskar i cup-racen. Själv säger han att huvudmålet den kommande vintern är JSM och den individuella starten i fristil över 10 km. Är beredd att hålla med där, med en prestationsfullträff den dagen så kommer vi att se Oskar högt upp i resultatlistan. På tal om fristil 10 km, räkna med ännu en laddad åkare på DM.

Både Axel och Eleonora tar i år klivet upp till en äldre juniorklassen 19-20 år. Detta räds inte dessa två rutinerade åkare och de kommer med säkerhet sätta press på de ett år äldre åkarna i klassen.  

Eleonora som nu går tredje och sitt sista år på skidgym i Mora. Hon är inte bara snabb i spåret utan även i huvudet. Vanligtvis är upplägget för skidgymeleverna att studierna sprids ut på fyra år. Eleonora som briljerat på löparbanorna under sommaren har inte kunnat träna fullt ut under hösten. Ett överbelastat knä stoppat henne från den riktigt tunga men ack så viktiga barmarksträningen. Någon start i Bruksvallarna nästa helg blir det således inte. Premiärtävlingen blir även för ”Eleo” i Idre i början av december. Likt träning så gäller det att vända motgångar till sin fördel, ta sig igenom och kliva ut starkare. Detta tror jag i högsta grad gäller Eleonora. Utöver cuptävlingarna så borde Eleo vara riktigt sugen på Tjejskidans segerkrans. 3:a och 2:a de två senaste åren så visst kan Malin Börjesjö vänta sig en fight om segern. Tidsmässigt så borde Eleonora ha kunnat hämta hem lite av den förlorade träningen och vara i bra slag till 20 januari då Tjejskidan körs.

Axel ”axlar” den tunga mästartiteln i Scandic Cup 2017 samt två individuella SM-guld i H17-18. En bedrift som visar att han besitter en bredd som skidåkare. I man mot man dueller som i sprint och masstart är det få som kan utmana ”sumpans” ödmjuka kille.

Ingen är dock komplett vilket Axel också är väl medveten om. Så stenhård och metodisk träning vår, sommar och höst skall ge ett ytterligare lyft i kapaciteten. Endast en kortare tids sjukdom i slutet av sommaren har hindrat honom från att följa planen till 100%.

Med Axels resultatfacit är det den internationella arenan som är huvudmålet kommande vinter. Träning och form är upplagd likt norrmännen. De nationella FIS-tävlingarna i dec och första helgen i jan är avgörande för uttagningen till Junior-VM. För Axel är det inte frågan OM utan helt självklart att han står på startlinjen då favoritdistansen sprint/fristil inleder mästerskapet 28 jan i Schweiziska Kandersteg. Axels tävlingspremiär blir i Bruksvallsloppet 11-12 nov.                                              

Så nu är det bara för oss ledare tillika föräldrar att leverera 100%-ig support på kommande tävlingar så kommer det här att bli super. ”Viljan är allt”

Skribent: Henrik Ahnbrink
Epost: Adressen Gömd

Externa länkar:

 Sundbybergs IK Skidor

 Köp & Sälj för medlemmar


Tävlingskalendern ❋ Skidresultat
Ursviks Motionsgård ❋ Spårstatus


 Samarbetspartners:

Idre Fjäll

 

We & Sports


Köp marinoullprodukter genom Ullmax så stödjer du Sundbyberg IK Skidor. Läs mer och handla... 


Våra arrangemeng:

Tjejskidan

 


SUNDBYBERGS KONSTSNÖSPÅR

Postadress:
Sundbybergs IK - Skidor
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link