Utrustning för barn och ungdomar

Vad som är bra att veta om utrustning för barn och ungdomar som vill träna längdskidåkning med oss i SIK.

Upp till 8 år. Här är det fokus på lek med mycket rörelse och fart. Utrustningen är av ringa betydelse.

Barmarkssäsong – Då behöver du kläder och skor för utomhusträning. Ett par korta stavar, längd upp till ca 10 cm ovanför naveln. Under hösten provar du på rullskidor ett par gånger och till det behöver du cykelhjälm, reflexväst och handskar. Knä- och armbågsskydd kan vara bra för att undvika skrapsår. Klubben har rullskidor samt ett mindre antal pjäxor för utlåning. Det är bra att ha egna pjäxor och då av typen Combipjäxa. Det är en pjäxa som med fördel kan användas för både klassiskt och fristilsåkning. Stavar för skidåkning i denna ålder skall ha längden upp till axelleden. Beräkning 0,84 x kroppslängd. Mycket av åkningen sker dock utan stavar för att träna balans och koordination.

Vintersäsong – Med kyla och snö krävs lite varmare kläder för de yngsta barnen. Bra att ha flera lager, blir det för varmt kan man alltid ta av sig. När det gäller skidutrustning är rekomendationen att först ha ett par skidor för klassisk skidåkning, en Combipjäxa och stavar med längden upp till axelhöjd. En klassisk skida kan du alltid skippa att fästvalla och så kör du fristil med den. De flesta skidtillverkarna har enklare skidor som går utmärkt att både åka klassisk och fristil med. En skida måste väljas utifrån åkarens längd och vikt. I denna ålder klassiska skidor ca 5 – 15 cm längre än kroppslängd och fristilskidor lika eller något kortare än kroppslängden. En klassisk skida skall gå att trampa ner mot marken för att få fäste i skidspåret. Detta är viktigare än skidans längd. Du får hjälp med skidval hos en kunnig sporthandlare eller hos oss på exvis bytardagar.

Det kan även vara bra att ha en enklare pannlampa för både barmarks- och vintersäsongens träningar.

9 – 12 år. För barmarkssäsongen är det samma behov av utrustning som för den yngre gruppen. Har du tränat några år kan det vara roligt att ha ett par egna rullskidor, satsa då på ett par fristilsrullskidor. Ungdomsskidor skall ha hjul med lågt rullmotstånd.

Åkarna har blivit starkare och det är lämpligt att byta ut stavarnas trugor och montera rullskidspetsar. Dessa finns att köpa hos välsorterade sporthandlare. Kan du inte mäta stavändens diameter så ta med dig staven till butiken för att få rätt rullskidsspets.

Du kan med fördel fortsätta åka både rullskidor och skidor med en Combipjäxa. För fristilsåkning kan du nu skaffa en lite längre stav, ca upp till hakan. Beräkna 0.9 x kroppslängd.

Satsa på en lite bättre pannlampa. Vi rör oss ofta utanför belysta spår och bra ljus är ett måste. Det finns många bra lampor för 500 -700 kr.

Vintersäsong – i denna ålder vill många tävla lite mer och utrustningen får större betydelse. Betydelsen skall inte överdrivas men ett par skidor för klassisk resp. fristil är att rekomendera. Ett par klassiska skidor från föregående år kan med fördel användas som fristilsskidor.

Till åkare i denna ålder har flera skidtillverkare nu riktigt bra vallningfria skidor. Det är då skidor som har en fästzon med mohairhår. Inte skidor med fiskfjäll.

13 – 20 år Barmarksäsong – Har du varit med och tränat några år har du egna rullskidor. Både klassiska och fristil. Pjäxor för klassisk respektive fristil kan vara aktuellt men trivs man med en Combipjäxa fungerar det utmärkt. I övrigt det samma som för den yngre gruppen.

Vintersäsong – Skidor för både klassiskt och fristil. Det kan vara bra att ha fjolårsskidorna för träning.

Ett riktigt bra dokument som distriktsledare och landslagsledare har tagit fram gällande utrustning och vallning för ungdomar hittar ni HÄR!!!

Summering av utrustning som är bra att ha oavsett ålder.

Stavgångsstavar (längd som når ca 10 cm ovanför naveln)

Reflexväst

Cykelhjälm

Glasögon vid rullskidåkning